Dane są punkty P= (3,2) i R= (-4,1) Oblicz obwód kwadratu, którego punkty P i R są:
a) kolejnymi wierzchołkami kwadratu,
b) wierzchołkami należącymi do przekątnej kwadratu.
Moje rozwiązanie:
a)
Obliczam długość |PR|
\(\displaystyle{ \sqrt{(-4-3)^{2} + (1-2)^{2}}= \sqrt{50}}\)
Razy 4 boki, bo wszystkie są takie same
\(\displaystyle{ \sqrt{50}*4= \sqrt{200}= 10\sqrt{2}}\)
Niestety odpowiedź nie jest poprawna, prawidłowa to: 20sqrt{2}
Z przykładem b dam sobie radę
Oblicz obwód kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Oblicz obwód kwadratu
nie jest prawdą to co napisałeś bo:
\(\displaystyle{ \sqrt{50} \cdot 4 \neq \sqrt{200} \ \ \left( przeciez: \ \sqrt{50} \cdot 4= \sqrt{50} \cdot \sqrt{16}= \sqrt{800} \right)}\)
Natomiast:
\(\displaystyle{ \sqrt{50} \cdot 4= \sqrt{25 \cdot 2} \cdot 4=20 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{50} \cdot 4 \neq \sqrt{200} \ \ \left( przeciez: \ \sqrt{50} \cdot 4= \sqrt{50} \cdot \sqrt{16}= \sqrt{800} \right)}\)
Natomiast:
\(\displaystyle{ \sqrt{50} \cdot 4= \sqrt{25 \cdot 2} \cdot 4=20 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Oblicz obwód kwadratu
I to by się zgadzało teraz, ale wstyd się przyznać zupełnie nie wiem, dlaczego tak ;|
Dziękuję za rozwiązanie -- 5 kwi 2010, o 14:46 --Aaaa ;] ok dobra
bo się zakręciłem
\(\displaystyle{ \sqrt{50} *4 = 4 \sqrt{50} = \sqrt{4*4*50} = \sqrt{800}}\)
Jeszcze raz dziękuję za poprawienie mnie
Dziękuję za rozwiązanie -- 5 kwi 2010, o 14:46 --Aaaa ;] ok dobra
bo się zakręciłem
\(\displaystyle{ \sqrt{50} *4 = 4 \sqrt{50} = \sqrt{4*4*50} = \sqrt{800}}\)
Jeszcze raz dziękuję za poprawienie mnie