Rownanie prostej przechodzacej
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Rownanie prostej przechodzacej
Równanie prostej przechodzacej przez punkty A = (-2, 5) oraz B = (3, -5) jaka ma postac?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 1 raz
Rownanie prostej przechodzacej
a jakie są odpowiedzi? wymień to powiem która bo mogą mieć różne postacie:)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Rownanie prostej przechodzacej
ok ale nie tylko musze wskazac prawidlowa odpowiedz, ale tez udowodnic rozwiazaniem.
A. y = -x + 3
B. 2x + y = 1
C. 2x + y + 1 = 0
D. y= -2x + 3
A. y = -x + 3
B. 2x + y = 1
C. 2x + y + 1 = 0
D. y= -2x + 3
- adamm
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot/Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 15 razy
Rownanie prostej przechodzacej
Klaudiaa pisze:y=-2x+1
No cóż, ale pewnie coś źle jest, proponuję użyć:Kamilo18 pisze:B. 2x + y = 1
\(\displaystyle{ (y-y_{1})( x_{2}-x_{1})-(x-x_{1})( y_{2}-y_{1})=0}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2010, o 10:51 przez adamm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 1 raz
Rownanie prostej przechodzacej
a=\(\displaystyle{ \frac{y _{1}-y _{2}}{x_{1}-x_{2}}}\)
później podstawiasz a pod równanie:
y=ax+b
czyli
-5=-2(z wyliczonego a)*3+b
b=1
przenieś na drugą stronę x i wyjdzie Ci B.
y=-2x+1 <=> 2x + y = 1
-- 5 kwi 2010, o 09:56 --
przecież to to samo ^^
później podstawiasz a pod równanie:
y=ax+b
czyli
-5=-2(z wyliczonego a)*3+b
b=1
przenieś na drugą stronę x i wyjdzie Ci B.
y=-2x+1 <=> 2x + y = 1
-- 5 kwi 2010, o 09:56 --
No cóż, ale pewnie coś źle jest,:adamm pisze:Klaudiaa pisze:y=-2x+1Kamilo18 pisze:B. 2x + y = 1
przecież to to samo ^^
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2010, o 11:01 przez Klaudiaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Rownanie prostej przechodzacej
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
I podstawiamy współrzędne punktów do wzoru ogólnego, co daje nam taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=-2a+b \ \ | \ \cdot (-1) \\ -5=3a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -5=2a-b \\ -5=3a+b \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami mamy:
\(\displaystyle{ -10=5a}\)
\(\displaystyle{ a=-2}\)
\(\displaystyle{ -5 = 2 \cdot (-2) -b}\)
\(\displaystyle{ -5=-4-b}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
czyli wzór przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ y=-2x+1}\)
\(\displaystyle{ 2x+y=1}\)
I podstawiamy współrzędne punktów do wzoru ogólnego, co daje nam taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=-2a+b \ \ | \ \cdot (-1) \\ -5=3a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -5=2a-b \\ -5=3a+b \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami mamy:
\(\displaystyle{ -10=5a}\)
\(\displaystyle{ a=-2}\)
\(\displaystyle{ -5 = 2 \cdot (-2) -b}\)
\(\displaystyle{ -5=-4-b}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
czyli wzór przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ y=-2x+1}\)
\(\displaystyle{ 2x+y=1}\)