Zaadanko ,ktore go nie potrafie zrobic.
Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez poczatek ukladu wspolrzednych i przez srodek okregu o rownaniu:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2- 2x +4y - 5=0}\)
Rownanie prostej
- square1
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubliniec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Rownanie prostej
Aby prosta przechodziła przez początek układu wspł. nie może być przesunięta czyli będzie miała postać:
\(\displaystyle{ y=ax}\)
Równanie okręgu - musisz dostać współrzędne środka (jeśli nie umiesz przekształcić zajrzyj):
Punkty które ci wyjdą podstawić do równania prostej, dostaniesz a i będziesz mogła zapisać równanie
\(\displaystyle{ y=ax}\)
Równanie okręgu - musisz dostać współrzędne środka (jeśli nie umiesz przekształcić zajrzyj):
Ukryta treść: