Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
fito98
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Post
autor: fito98 »
Punkt S(1;7) jest środkiem odcinka AB gdzie A(-2;3). Wyznacz punkt B?
-
Semtex4
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
Post
autor: Semtex4 »
\(\displaystyle{ \frac{Xa+Xb}{2}=Xs}\)
\(\displaystyle{ \frac{Ya+Yb}{2}=Ys}\)
Rozwiązanie to \(\displaystyle{ B=(4,11)}\)