Znajdz rownanie okregu o srodku lezacym na prostej
l: -3x+y-2=0 i przechodzącego przez punkty A(-3;-1) i B(1;-3)
z gory dziekuje za pomoc
Znajdz rownanie okręgu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Znajdz rownanie okręgu
Układasz układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}(-3-x)^{2}+(-1-(3x+2))^{2}=r^{2}\\(1-x)^{2}+(-3-(3x+2))^{2}=r^{2}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}(-3-x)^{2}+(-1-(3x+2))^{2}=r^{2}\\(1-x)^{2}+(-3-(3x+2))^{2}=r^{2}\end{array}}\)