czesc ! sluchajcie mam takie pytanko:
mam okrag O - (x-x0)^2+(y-y0)^2=r^2 - normalka
mam tez punkt A o wspolrzednych xA,yA
S(x0,y0) - srodek oraz r
I teraz schody:
jak mam znalezc rownanie ogolne stycznej, stycznych i wpsolrzednie punktu stycznosci?
prosze o pomoc..bo z matmy to ja noga
Znajdź równanie ogólnej stycznej i stycznych do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Znajdź równanie ogólnej stycznej i stycznych do okręgu
wyprowadzenie tego wzoru..troche roboty
styczna ma postac y=ax+b przechodzi przez pkt (xA;yA) wiec:
yA=axA + b czyli b=yA - axA
dalej
y=ax +yA - axA
podstawiasz to rownanie do rownania okregu (np. za y - najlepiej) i liczysz bardzo sympatyczne rownianie kwadratowe, delta musi byc rowna 0 zeby uklad mial tylkop jedno rozwiazanie (jeden pkt wspolny) i z tego powinny ci wyjsc dwa rozwiazania dla a bo z danego punktu mozna poprowadzic dwie styczne do okregu. Jak bedziesz mial a to wyliczysz b. Otrzymasz dwa rownania na styczne.
Jesli chcesz obliczyc pkt stycznosci to liczysz uklad rownan: rownania okregu i rownania stycznej (ktore jush znalazles).
Wszystko do zrobienia....ale po co
Zycze powodzenia i wytrwalosci!!
styczna ma postac y=ax+b przechodzi przez pkt (xA;yA) wiec:
yA=axA + b czyli b=yA - axA
dalej
y=ax +yA - axA
podstawiasz to rownanie do rownania okregu (np. za y - najlepiej) i liczysz bardzo sympatyczne rownianie kwadratowe, delta musi byc rowna 0 zeby uklad mial tylkop jedno rozwiazanie (jeden pkt wspolny) i z tego powinny ci wyjsc dwa rozwiazania dla a bo z danego punktu mozna poprowadzic dwie styczne do okregu. Jak bedziesz mial a to wyliczysz b. Otrzymasz dwa rownania na styczne.
Jesli chcesz obliczyc pkt stycznosci to liczysz uklad rownan: rownania okregu i rownania stycznej (ktore jush znalazles).
Wszystko do zrobienia....ale po co
Zycze powodzenia i wytrwalosci!!