równanie okręgu stycznego...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
damian1145
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 21 lut 2008, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

równanie okręgu stycznego...

Post autor: damian1145 »

witam
napisz równanie okręgu stycznego do osi y, którego środek jest punktem przecięcia prostych
2x-y+4=0
x-2y+2=0
jak narazie mi wychodzi że jest to punkt S=(-2;0)
coś robie źle? prosze o pomoc w rozwiązaniu
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

równanie okręgu stycznego...

Post autor: Kacperdev »

środek jest w porządku.

równanie okęgu wynosi więc:

\(\displaystyle{ (x+2)^{2}+y^{2}=4}\)
ODPOWIEDZ