znaleźć zbiór punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aska0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:04
Płeć: Kobieta

znaleźć zbiór punktów

Post autor: aska0 »

Znajdź zbiór punktów, których odległość od F(6,0) jest równa połowie odległości od osi OY
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

znaleźć zbiór punktów

Post autor: Darnok »

oznacz punkt \(\displaystyle{ P=(x,y)}\) ze ze wzoru na dł. odcinka policz odległość PF, ma być ona połową odległości P od osi OY czyli równa\(\displaystyle{ y/2}\) z powstałego równanie wyznacz y i gotowe
aska0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:04
Płeć: Kobieta

znaleźć zbiór punktów

Post autor: aska0 »

jak ma być połową odległości od OY...to nie powinno być \(\displaystyle{ x/2}\)??
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

znaleźć zbiór punktów

Post autor: Darnok »

racja rozpędziłem się z tym y tutaj
aska0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:04
Płeć: Kobieta

znaleźć zbiór punktów

Post autor: aska0 »

ale ja dalej nie wiem jak to zrobić:P mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \sqrt{(6-x)^2+y^2}=x/2}\)
i co dalej mam z tym zrobić ?
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

znaleźć zbiór punktów

Post autor: Darnok »

\(\displaystyle{ \sqrt{(6-x)^2+y^2}=x/2}\)
\(\displaystyle{ (6-x)^2+y^2= \frac{x^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ 36-12x+x^2 +y^2=\frac{x^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ 144-48x+4x^2 +4y^2-x^2=0}\)
\(\displaystyle{ 144-48x+3x^2 +4y^2=0}\)

dalej nie fajne rachunki (może gdzieś sie pomyliłem) i pewnie jakieś równanie okręgu otrzymasz
ODPOWIEDZ