Jak obliczyć czy punkty są współliniowe A=(-4;-6) B=(-1,2) C=(5;6)
Obliczyłem równanie prostej AB 3y=18x+14 ale gdy sprawdzam czy punkt C do niej należy to mi nie wychodzi w odpowiedzi jest że są to punkty współliniowe gdzie robię błąd
Z góry dziękuje za odpowiedz !
Zbadaj, czy punkty są współliniowe
Zbadaj, czy punkty są współliniowe
Równanie obliczyłem ze wzoru (y-ya)*(xb-xa)=(yb-ya)*(x-xa) nie wiem czy to dobry sposób ale przy stworzeniu układu równań wychodzi mi a= frac{8}{3} i b= frac{14}{3} i też wychodzi ze nie są współliniowe nadal nie wiem co robię zle...
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Zbadaj, czy punkty są współliniowe
ten drugi wynik jest dobry czyli:
\(\displaystyle{ a= \frac{8}{3} \wedge b= \frac{14}{3}}\)
i faktycznie punkty nie leżą na jednej prostej. Na 99% błąd w odpowiedziach.
ten wzór: \(\displaystyle{ (y-y_a)(x_b-x_a)=(y_b-y_a)(x-x_a)}\) jest dobry, tylko coś źle policzyłeś w pierwszym poście
\(\displaystyle{ a= \frac{8}{3} \wedge b= \frac{14}{3}}\)
i faktycznie punkty nie leżą na jednej prostej. Na 99% błąd w odpowiedziach.
ten wzór: \(\displaystyle{ (y-y_a)(x_b-x_a)=(y_b-y_a)(x-x_a)}\) jest dobry, tylko coś źle policzyłeś w pierwszym poście