Odcinek zawarty w prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
moniczka_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Odcinek zawarty w prostej

Post autor: moniczka_13 »

Odcinek o końcach \(\displaystyle{ (-1;-1)}\)i \(\displaystyle{ (1;3)}\) jest zawarty w prostej : ?

a) \(\displaystyle{ y=x}\) b) \(\displaystyle{ y=2x+1}\) c) \(\displaystyle{ y=x+2}\) d) \(\displaystyle{ y=-x}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Odcinek zawarty w prostej

Post autor: lukasz1804 »

Do równania każdej z danych prostych wstaw osobno współrzędne obu punktów i przekonaj się, że druga z prostych jest rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Gorgona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Odcinek zawarty w prostej

Post autor: Gorgona »

Nie musisz koniecznie podstawiać współrzędnych do każdej z odpowiedzi. Równanie tej prostej jest funkcją liniową, więc możemy zapisać je w postaci y=ax+b. Podstawiamy współrzędne punktów i otrzymujemy dwa równania: -1=-1\(\displaystyle{ \cdot}\)a+b oraz 3=1\(\displaystyle{ \cdot}\)a+b.
Z tego układu równań obliczmy, że a=2 i b=1. Równanie tej prostej to y=2x+1.
ODPOWIEDZ