Długości boków w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Długości boków w trójkącie

Post autor: Bartek1991 »

W trójkącie ABC mamy dane: \(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{3} , | \sphericalangle ACB| = 90^{ \circ}}\). Przez wierzchołek C poprowadzono prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt \(\displaystyle{ 60^{ \circ}}\) i przecięła bok AB w punkcie D tak, że |AD|:|DB| = 1:3. Oblicz długości boków AB i BC oraz długość odcinka CD.

Byłoby miło jakby ktoś pomógł bo ja nie mam żadnej wizji.
ODPOWIEDZ