Prostokąt o bokach długości 2 i 4 obrócono dookoła jego dłuższego boku. objętość otrzymanego walca jest równa.
a)64\(\displaystyle{ \pi}\) b)16\(\displaystyle{ \pi}\) c)8\(\displaystyle{ \pi}\) d)4\(\displaystyle{ \pi}\)
Objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Objętość walca
Objętość walca liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ V_w=\pi \cdot r^2 \cdot h}\)
Pomyśl teraz co podstawić w miejsce promienia i wysokości.
\(\displaystyle{ V_w=\pi \cdot r^2 \cdot h}\)
Pomyśl teraz co podstawić w miejsce promienia i wysokości.