środek okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

środek okręgu

Post autor: Malibu »

Środek S okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}- \frac{1}{2}x+y ^{2}+ \frac{1}{3}y- \frac{67}{18}=0}\) ma współrzędne. prosze o pomoc.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

środek okręgu

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \ldots=\left(x-\frac14\right)-\frac1{16}+\left(y+\frac16\right)^2-\frac1{36}-\frac{67}{16}=0}\)
ODPOWIEDZ