Ile wynosi odcięta ?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Michal_Walczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych

Ile wynosi odcięta ?

Post autor: Michal_Walczuk »

Na dwusiecznej a) I ćwiartki , b) II ćwiartki obieramy punkty o rzędnej y = 2. Ile wynosi odcięta tego punktu ? Jak to obliczyć ?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Ile wynosi odcięta ?

Post autor: Calasilyar »

a) dwusieczna będzie się pokrywała z częscią wykresu y=x, wobec tego x=2
b) dwusieczna będzie się pokrywała z częscią wykresu y=-x, wobec tego x=-2
ODPOWIEDZ