punkt \(\displaystyle{ A(-2,0)}\) jest wierzchołkiem kwadratu o środku symetri \(\displaystyle{ S(2,2)}\) pole tego kwadratu jest równe.
A)20 B)32 C)40 D)64
pole kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
pole kwadratu
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, o 16:39 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 01:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
pole kwadratu
Kurczątko... nie pamiętam zbytnio już tej matmy. Proponuję narysować to na układnie współżędnych. Nie wiem jak to obliczyć ale rozumuję to w taki sposób:
wierzchołek w punkcie \(\displaystyle{ (-2,0) \ S(2,2)}\)
Kwadrat ma wierzchołki A, B, C, D.
\(\displaystyle{ A(-2,0) \ \frac{1}{2}AB=(2,0) \ B(6,0)}\)
Długość boku AB= 8 jednostek
Długość boku BC=8j.?? Nie, bo wtedy środek symetrii byłby w punkcie S(2,4) a jest w punkcie S(2,2). Oznacza to, że ten kwadrat jest prostokątem (każdy kwadrat jest prostokątem ale nie każdy prostokąt jest kwadratem).
Jaka jest długość boku BC??
\(\displaystyle{ B(6,0) \ \frac {1}{2}BC=(6,2) \ C(6,4)}\)
Długość boku BC=4 jednostki
Odp. Pole tego kwadratu jest równe \(\displaystyle{ 8*4=32}\) czyli odpowiedź \(\displaystyle{ B}\).
Pozdrawiam
wierzchołek w punkcie \(\displaystyle{ (-2,0) \ S(2,2)}\)
Kwadrat ma wierzchołki A, B, C, D.
\(\displaystyle{ A(-2,0) \ \frac{1}{2}AB=(2,0) \ B(6,0)}\)
Długość boku AB= 8 jednostek
Długość boku BC=8j.?? Nie, bo wtedy środek symetrii byłby w punkcie S(2,4) a jest w punkcie S(2,2). Oznacza to, że ten kwadrat jest prostokątem (każdy kwadrat jest prostokątem ale nie każdy prostokąt jest kwadratem).
Jaka jest długość boku BC??
\(\displaystyle{ B(6,0) \ \frac {1}{2}BC=(6,2) \ C(6,4)}\)
Długość boku BC=4 jednostki
Odp. Pole tego kwadratu jest równe \(\displaystyle{ 8*4=32}\) czyli odpowiedź \(\displaystyle{ B}\).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, o 16:01 przez Gabriel25, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn