pole trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
agnieszka19192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow

pole trójkąta

Post autor: agnieszka19192 »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(2,1)}\) i \(\displaystyle{ B=(5,2)}\). Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ x-y-1=0}\) wyznacz taki punkt \(\displaystyle{ M}\) aby pole trójkąta \(\displaystyle{ MAB}\) było równe \(\displaystyle{ 5}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

pole trójkąta

Post autor: Chromosom »

Wykonaj rysunek, zaznacz na nim wysokość (niech to będzie odcinek od prostej do punktu B), długość podstawy jest zmienna i zależy tylko od współrzędnej x trzeciego punktu - wystarczy ułożyć równanie i je rozwiązać
ODPOWIEDZ