punkt i dwie proste

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matteooshec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 25 gru 2008, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z południa
Podziękował: 21 razy

punkt i dwie proste

Post autor: matteooshec »

Punkt A = (-4, -1) jest jednym z wierzchołków równoległoboku ABCD. Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach \(\displaystyle{ y = 3x - 5}\) oraz \(\displaystyle{ y = 0,5x + 5}\). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego równoległoboku.
ODPOWIEDZ