W układzie współrzędnych dane są punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
W układzie współrzędnych dane są punkty
W układzie współrzędnych dane są punkty A(1,2) i B(5,2). Wyznacz współrzędne punktu C, dla którego pole trójkąta ABC jest równe 2 i równocześnie \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) ACB = 90.
W układzie współrzędnych dane są punkty
A czy mogę prosić o szersze wyjaśnienie, jak zrobić to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
W układzie współrzędnych dane są punkty
Sam tego nie rozumiałem ale już wiem:P AB=4 pole=2 obliczamy wysokość opuszczoną na ten bok wychodzi nam h=1 z tego wiadomo już że punkt C będzie leżał na prostej y=3 bądź y=1 gdyż bok AB leży na prostej y=2 a wysokość jest równa 1 wiec albo będzie leżeć o jedną jednostkę wyżej albo jedną jednostkę niżej. Na trójkącie tym możemy opisać okrąg którego środek będzie leżał w punkcie S(3:2) a R=2 gdyż odcinek AB jest średnicą okręgu.
Wyznaczamy wzór okręgu czyli \(\displaystyle{ (x-3)^{2}}\)+\(\displaystyle{ (y-2) ^{2}}\) = 4. Podstawiamy do tego wartość y=3 i wychodzą nam dwa możliwe punkty C oraz podstawiamy wartość y=1 i również wychodzą nam dwa możliwe C tj. C(3-\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);3), (3+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);3), (3-\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);1), (3+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);1). Mam nadzieję że pomogłem.
Wyznaczamy wzór okręgu czyli \(\displaystyle{ (x-3)^{2}}\)+\(\displaystyle{ (y-2) ^{2}}\) = 4. Podstawiamy do tego wartość y=3 i wychodzą nam dwa możliwe punkty C oraz podstawiamy wartość y=1 i również wychodzą nam dwa możliwe C tj. C(3-\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);3), (3+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);3), (3-\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);1), (3+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\);1). Mam nadzieję że pomogłem.
W układzie współrzędnych dane są punkty
wyniki wyglądają jak majaki, ale rozumiem już mechanizm, jak to wyszło