Współrzędne okręgu i promień.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Luke160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 2 razy

Współrzędne okręgu i promień.

Post autor: Luke160 »

Mam następujące zadanie:

Narysuj okrąg o równaniu:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+4x-8y+16=0}\)

I to wyrażenie mam przekształcić tak, aby móc wyznaczyć współrzędne środka i promień okręgu.

I tutaj moje pytanie. Czy ten wynik jest prawidłowy: ??
\(\displaystyle{ (x+2)^{2}+(y-4)^2=4}\)

Proszę o sprawdzenie.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Współrzędne okręgu i promień.

Post autor: jasny »

Tak, zatem: O=(-2;4), r=2.
ODPOWIEDZ