odl środka okregu od środka ciężkości.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paulinka_00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łdz

odl środka okregu od środka ciężkości.

Post autor: paulinka_00 »

Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(1;7), B=(-5;1), C=(7;-5). Oblicz odległość środka okręgu opisanego na tym trójkącie od środka ciężkości tego trójkąta.

Można prosić o jakieś wskazówki?
Z góry dziękuje;]
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

odl środka okregu od środka ciężkości.

Post autor: piasek101 »

Szukasz równań dwóch symetralnych boków i ich przecięcia (*).

Potem równań dwóch środkowych i ich przecięcia (**).

Szukasz odległości (*) od (**).
ODPOWIEDZ