jak zaznaczyć odcinki w układzie współrzędnych jak \(\displaystyle{ \sqrt{3},\sqrt{5}}\) itp
wiem że była na to jakaś metoda lecz ją zapomniałem
odcinek niewymierny w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
odcinek niewymierny w układzie współrzędnych
Żeby narysować \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), najpierw skonstruuj trójkąt prostokątny o bokach 1,1 i jego przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Potem skonstruuj trójkąt o bokach 1,\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Natomiast jak chcesz zrobić \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), narysuj trójkąt o bokach 1,2 - przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\).
Natomiast jak chcesz zrobić \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), narysuj trójkąt o bokach 1,2 - przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\).