współrzędne środka i długość promienia okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nimfa286
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 mar 2010, o 14:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pomorskie Gdańsk

współrzędne środka i długość promienia okręgu

Post autor: nimfa286 »

Znajdź współrzędne środka i długość promienia okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2+4x-6y-12=0}\).
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, o 15:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały tekst matematyczny edytowany przy pomocy LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex]. Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

współrzędne środka i długość promienia okręgu

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ x^2+y^2+4x-6y-12=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4x+4+y^{2}-6y+9-25=0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)^{2}+(y-3)^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ S=(-2,3)}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
ODPOWIEDZ