Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
matteooshec
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 gru 2008, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z południa
- Podziękował: 21 razy
Post
autor: matteooshec »
Jakie współrzędne ma punkt A' symetryczny do punktu \(\displaystyle{ A = (-3, \sqrt{7})}\) względem prostej y = -2?
-
labster
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Post
autor: labster »
Odległość punktu A od prostej y=-2 jest równa odległości punktu A' od tej samej prostej. Skorzystaj z wzoru na odległość punktu od prostej.