Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku,któ

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
evcix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 4 razy

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku,któ

Post autor: evcix »

1. Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku,którego przekątne przecinają się w punkcie S.Oblicz długości przekątnych AC i BD oraz obwód L równoległoboku ABCD , gdy:
a) A=(3,8) , B=(-1,4), S=(1,5)
b) A=(-2,-4), d=(1,-8), S=(-3,0)

2. Punkty A=(-4,-5), B=(8,0), C=(13,12) D=(1,7) są wierzchołkami czworokąta ABCD
a) Sprawdź czy czworokąt ABCD jest rombem
b) Oblicz pole P czworokąta ABCD

3. Punkty (\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) ,\(\displaystyle{ \frac{2}{5})}\)) i C (\(\displaystyle{ \frac{6}{5}}\),\(\displaystyle{ \frac{9}{5}}\)) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD.Wyznacz
a) równanie prostej zawierającej przekątną AC
b) równanie prostej zawierającej przekątną BD

4. Punkty A=(3,0), B=(9,6) i D=(3,3) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD w którym bok AB jest równoległy do boku CD
a) Wyznacz współrzędne wierzchołka C
b) Oblicz pole P tego trapezu
c) Napisz równanie osi symetrii tego trapezu...


Prosze o wszelkiego rodzaju wskasówki, naprowadzenia, wzory z których mam skorzystać...
Jestem noga jeżeli chodzi o geometrie...
ss5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 mar 2010, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdzieś

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku,któ

Post autor: ss5 »

obliczasz długość odcinków z wektorów, a później to już zwykłe wzory
ODPOWIEDZ