Długośc odcinka AB

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wisniamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długośc odcinka AB

Post autor: wisniamaster »

Oblicz długość odcinka AB,jezeli \(\displaystyle{ A=(-3- \sqrt{3}, 2 \sqrt{3})}\) , \(\displaystyle{ B=( \sqrt{3}-1, 2)}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, o 18:29 przez wisniamaster, łącznie zmieniany 3 razy.
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

Długośc odcinka AB

Post autor: adriano19 »

do wzoru na długość odcinka wstaw
wisniamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długośc odcinka AB

Post autor: wisniamaster »

wiem ale cos mi nie wychodzi
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

Długośc odcinka AB

Post autor: adriano19 »

ile ci wyszło? bo mi \(\displaystyle{ \sqrt{32}}\)-- 17 mar 2010, o 19:09 --\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(2 \sqrt{3}+2 ) ^{2}+ (2- 2\sqrt{3} )^{2} }= \sqrt{21+8 \sqrt{3}+4+4-8 \sqrt{3}+12 } = \sqrt{32}}\)
wisniamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długośc odcinka AB

Post autor: wisniamaster »

powinno wyjsc 4 sqrt{2} ale nie moge do tego dojsc
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

Długośc odcinka AB

Post autor: adriano19 »

bo rozbijasz \(\displaystyle{ \sqrt{32} = \sqrt{16*2}= 4\sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ