1. Uzasadnij, że prostokaty ABCD i KLMN gdzie A=(-2,-1), B=(3,-1),C=(3,1) D=(-2,1),K(-4,0),L=(6,0),M=(6,-4),N=(-4,4) sa podone. Podaj skale podpbieństwa.
2. Punkty A=(-2,3), B=(2,5) , C=(0,7) są trzema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.Sprawdź, czy punkt D=(-4,5) jest czwartym wierzchołkiem tego równoległoboku.
3. Punkty A=(-1,3), B=(-2,0) C=(2,-3) s wierzchołkami równoległoboku ABCD.Oblicz :
a) współrzędne wierzchołka D
b) pole P tego równoległoboku
4. Punkty A (-2,1), B=(6,5), C=(4,10),D=(-4,7) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta. Sprawdź czy czworokat ABCD jest równoległobokiem.
5. Przekątna równoległoboku ABCD gdzie A= (0,4) i B=(-1,-6) przecinają się w punkcie S=(-4,2).Oblicz współrzędne punktów C i D
Proszę o wskazówki i naprowadzenie...geometria to moja pi.eta Achillesowa
prostokąt i równoległoboki
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 4 razy
prostokąt i równoległoboki
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, o 21:14 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wyrażeń matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wyrażeń matematycznych w nazwie tematu.