Prosta k zawiera odcinek o końcach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdż odległość początku układu współrzędnych od prostej k .
Proszę Was o odpowiedż , bo ja na prawdę jestem z tej geometrii ciemna
Prosta k zawiera odcinek o końcach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdż
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Prosta k zawiera odcinek o końcach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdż
Skorzystaj ze wzoru na współ. kierunkowy a prostej przechodzącej przez 2 dane punkty
\(\displaystyle{ a= \frac{y _{2} -y _{1} }{x _{2}-x _{1} }}\)
Podstaw współrzędne punktów A i B.
Następnie do wzoru funkcji liniowej z policzonym współ.
podstaw współrzędne jednego z tych punktów.
A na koniec skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax _{0}+By _{0}+C| }{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ a= \frac{y _{2} -y _{1} }{x _{2}-x _{1} }}\)
Podstaw współrzędne punktów A i B.
Następnie do wzoru funkcji liniowej z policzonym współ.
podstaw współrzędne jednego z tych punktów.
A na koniec skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax _{0}+By _{0}+C| }{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
Pzdr.
MM.