Witam serdecznie.
Byłby ktoś w stanie napisać jak to zadanie rozwiązać?
Odcinek AB gdzie A(0, -4) B(0 6) jest przeciwprostokątną trojkata ABC. Wierzchołek C o ujemnej odciętej należny do prostej k o równaniu y=-x
a) oblicz wierzchołek C
b)Obrazem trojkata ABC w jednokładności o srodku S i skali k, k<0 jest trójkąt A'B'C' którego pole wynosi 5 wiedzac dodatkowo ze C' (6.5, -3.5) oblicz skale jednokładności i współrzędne punktu S
Pozdrawiam, proszę o odpowiedź.
treść zadania przygotowujęcego na maturę rozszerzona
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
treść zadania przygotowujęcego na maturę rozszerzona
Niech C(c,-c) (bo należy do prostej y=-x)
Wyznacz prostą AC oraz pr BC (wystarczy współczynniki kierunkowe)
\(\displaystyle{ a_{AC}= \frac{4-c}{c}}\)
\(\displaystyle{ a_{BC}= \frac{-6-c}{c}}\)
pr AC i pr BC muszą być prostopadłe więc
\(\displaystyle{ a_{AC} \cdot a_{BC}=-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{4-c}{c} \cdot \frac{-6-c}{c} =-1}\)
po rozwiązaniu dostajemy c=-4 lub c=3 zatem C(-4,4) lub C(3,-3) przy czym prawidłowa odpowiedź to C(-4,4) (ujemna odcięta
Wyznacz prostą AC oraz pr BC (wystarczy współczynniki kierunkowe)
\(\displaystyle{ a_{AC}= \frac{4-c}{c}}\)
\(\displaystyle{ a_{BC}= \frac{-6-c}{c}}\)
pr AC i pr BC muszą być prostopadłe więc
\(\displaystyle{ a_{AC} \cdot a_{BC}=-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{4-c}{c} \cdot \frac{-6-c}{c} =-1}\)
po rozwiązaniu dostajemy c=-4 lub c=3 zatem C(-4,4) lub C(3,-3) przy czym prawidłowa odpowiedź to C(-4,4) (ujemna odcięta
treść zadania przygotowujęcego na maturę rozszerzona
a mam pytanie: skąd ten wzorek na współczynnik kierunkowy? ;> nie spotkałam się z nim i jak wyglada w oryginale :]
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
treść zadania przygotowujęcego na maturę rozszerzona
jeśli jedna prosta ma równanie
\(\displaystyle{ y_{1}=a_{1}x+b_{1}}\)
oraz
\(\displaystyle{ y_{2}=a_{2}x+b_{2}}\)
to \(\displaystyle{ y_{1}}\)prostopadła do \(\displaystyle{ y_{2}}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=a_{1}x+b_{1}}\)
oraz
\(\displaystyle{ y_{2}=a_{2}x+b_{2}}\)
to \(\displaystyle{ y_{1}}\)prostopadła do \(\displaystyle{ y_{2}}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)