Napisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
evcix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 4 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: evcix »

Napisz równanie okręgu \(\displaystyle{ O_{1}}\) który jest obrazem okręgu o: \(\displaystyle{ (x-2)^{2}}\)+\(\displaystyle{ (y+1)^{2}}\)
a) w symetrii osiowej względem osi y
b) w symetrii osiowej względem osi x
c) w symetrii środkowej względem początku układu współrzędnych


proszę o pomoc - dla mnie to czarna magia...
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: adriano19 »

wyznacz środek okrę gu czyli:
\(\displaystyle{ O_{1}=(2,-1)}\) czyli \(\displaystyle{ O'=(x',y')}\)
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} x'=-x \\y'=y \end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x'=x \\y'=-y \end{cases}}\)
c) \(\displaystyle{ \begin{cases} x'=-x \\y'=-y \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ