Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p przecinają się w j

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
evcix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 4 razy

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p przecinają się w j

Post autor: evcix »

Oblicz dla jakiej wartości \(\displaystyle{ m}\) proste \(\displaystyle{ k,l,p}\) przecinają się w jednym punkcie, gdy:
a) \(\displaystyle{ k:3x+2y-6=0, l: x+y-1=0, p:2x+2y+m=0}\)
b) \(\displaystyle{ k: 2x+y-m=0, l: x+2y-1+0, p:2x+3y-7=0}\)


proszę o jakiekolwiek wskazówki
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 20:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa czytelności zapisu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p przecinają się w j

Post autor: piasek101 »

Dwie proste (z trzech) są dane - zatem znasz (możesz obliczyć) ich punkt przecięcia.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p przecinają się w j

Post autor: macpra »

a) wyznacz punkt przecięcia prostych k oraz l, podstaw wynik do prostej p
b) wyznacz punkt przecięcia prostych l oraz p, podstaw wynik do prostej k
evcix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 4 razy

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p przecinają się w j

Post autor: evcix »

macpra pisze:a) wyznacz punkt przecięcia prostych k oraz l, podstaw wynik do prostej p
b) wyznacz punkt przecięcia prostych l oraz p, podstaw wynik do prostej k

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ