Prosta przechodząca przez punkt i prostopadła...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
sebaq89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Prosta przechodząca przez punkt i prostopadła...

Post autor: sebaq89 »

Witam, mam problemik z takim zadaniem:

Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(-1,0,2) prostopadłej do prostych:

\(\displaystyle{ l_{1} : \frac{x-3}{4} = \frac{y+1}{2} = \frac{z}{3}

l_{2} : x = 3 - t , y = 3 + 2t , z = 3}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Prosta przechodząca przez punkt i prostopadła...

Post autor: Crizz »

Wektor kierunkowy pierwszej prostej: \(\displaystyle{ \vec{u}=[4,2,3]}\)
Wektor kierunkowy drugiej prostej: \(\displaystyle{ \vec{v}=[-1,2,0]}\)

Wektorem kierunkowym szukanej prostej jest iloczyn wektorowy tych wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{w}=\vec{u} \times \vec{v}=[-6,3,6]}\)

Równanie szukanej prostej można zatem zapisać jako: \(\displaystyle{ x=-6t-1,y=3t,z=6t+2}\)
Awatar użytkownika
sebaq89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Prosta przechodząca przez punkt i prostopadła...

Post autor: sebaq89 »

heh, dziękuję trochę mi to rozjaśniło

EDIT:

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy gdyby te proste były równoległe to tez bym musiał mnożyć wektory ? Czy wtedy robiłbym jakoś inaczej ?
ODPOWIEDZ