pole koła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aguu18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock

pole koła

Post autor: aguu18 »

O ile procent zwiekszy sie pole koła, gdy jego promień zwiększymy o 20% ?
rnavy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 mar 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stołeczny Książęcy
Pomógł: 7 razy

pole koła

Post autor: rnavy »

pole zwyklego kola: \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
pole z promieniem o 20% wiekszym \(\displaystyle{ \pi (1,2 \cdot r)^{2}=1,44 \pi r^{2}}\)
zatem pole zwiekszy sie o 44%
ODPOWIEDZ