Wyznacz współrzędne wierchołka C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 28 razy

Wyznacz współrzędne wierchołka C

Post autor: plancys »

Punkty A=(0,-2) i B=(4,4) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wyznacz współrzędne wierchołka C

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

- oznacz trzeci wierzchołek jako C(x;y)
- oblicz |AB| |AC| oraz |BC|
- zapisz dwa równania |AB|=|AC| oraz |AB|=|BC|
- rozwiąż otrzymany układ równań
ODPOWIEDZ