znajdź punkt jednakowo oddalony od A i B
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
znajdź punkt jednakowo oddalony od A i B
Na osi OX znajdź punkt jednakowo oddalony od punktów A=(4,6), B=(8,2). Wyznacz sinus kąta APB
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
znajdź punkt jednakowo oddalony od A i B
Wskazówka:
Punkt P na osi OX ma współrzędne P(x;0). Teraz oblicz odległości |PA| oraz |PB| i rozwiązując równanie |PA|=|PB| obliczysz x.
Znając długości |PA| |PB| |AB| możesz z tw. cosinusów obliczyć cosinus podanego kąta a następnie z jedynki trygonometrycznej sinus. Możesz także obliczyć sinus kąta z porównania pola powierzchni trójkąta ABP (liczonego "tradycyjnie i jako połowa iloczynu długości boków i sinusa kąta pomiędzy nimi)
Punkt P na osi OX ma współrzędne P(x;0). Teraz oblicz odległości |PA| oraz |PB| i rozwiązując równanie |PA|=|PB| obliczysz x.
Znając długości |PA| |PB| |AB| możesz z tw. cosinusów obliczyć cosinus podanego kąta a następnie z jedynki trygonometrycznej sinus. Możesz także obliczyć sinus kąta z porównania pola powierzchni trójkąta ABP (liczonego "tradycyjnie i jako połowa iloczynu długości boków i sinusa kąta pomiędzy nimi)