Proste o równaniach \(\displaystyle{ 2x+y-1=0}\) ; \(\displaystyle{ x-2y+1=0}\) .
a) są prostopadłe b) są równoległe c) pokrywają się d) przecinają się w punkcie (\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) , 7)
równania prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
równania prostych
równania prostych przedstawiasz odpowiednio w postaci kierunkowej jako:
\(\displaystyle{ y=-2x+1}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+\frac{1}{2}}\)
Ponieważ współczynniki kierunkowe \(\displaystyle{ a_{1}=-2,a_{2}=\frac{1}{2}}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a_{1}a_{2}=-1}\), to rozważane proste są prostopadłe.
\(\displaystyle{ y=-2x+1}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+\frac{1}{2}}\)
Ponieważ współczynniki kierunkowe \(\displaystyle{ a_{1}=-2,a_{2}=\frac{1}{2}}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a_{1}a_{2}=-1}\), to rozważane proste są prostopadłe.