Pole trójkąta abc

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
malenka__a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Pole trójkąta abc

Post autor: malenka__a »

Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(0,0) B=(1,8) C=(1,6) jest równe ??

a) \(\displaystyle{ 1j^{2}}\)
b ) \(\displaystyle{ 2j^{2}}\)
c) \(\displaystyle{ 3j^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ 4j^{2}}\)
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Pole trójkąta abc

Post autor: macpra »

narysuj ten trójkąt w układzie współrzędnych.

Oblicz pole korzystając z boku BC.
Oblicz długość boku BC.
Wysokość opuszczona z wierzchołka A leży poza trójkątem pokrywa się z osią x i wynosi 1.
Podstaw dane do wzoru na pole trójkąta i gotowe. Powinno wyjść 1
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Pole trójkąta abc

Post autor: tometomek91 »

A tu gotowy wzór:
\(\displaystyle{ P_{ABC}=\frac{1}{2}|(x_{B}-x_{A})(y_{C}-y_{A})-(x_{C}-x_{A})(y_{B}-y_{A})|}\)
ODPOWIEDZ