Pole trójkąta znając środki jego boków

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
daniel285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 111 razy

Pole trójkąta znając środki jego boków

Post autor: daniel285 »

Punkty K=(2,6), L=(3,-1), M=(1,1) są środkami boków trójkąta ABC. Wyznacz pole tego trójkąta.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole trójkąta znając środki jego boków

Post autor: Sherlock »

Skorzystaj z podobieństwa. Trójkąt KLM jest podobny do trójkąta ABC w skali 1:2, więc pole KLM do pola ABC ma się jak 1:4.
ODPOWIEDZ