wyznaczanie wierzchołka
wyznaczanie wierzchołka
Dane są wierzchołki trójkąta A=( -5, -1) B= (0, -3). Pole tego trójkąta jest równe 12, a wierzchołek C należy do prostej l: y=2x+ 3 wyznacz współrzędne wierzchołka C.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczanie wierzchołka
Wyznacz prostą AB oraz |AB|.
\(\displaystyle{ P=0,5|AB|h}\) (z tego masz (h)).
Szukany \(\displaystyle{ C(x_c; 2x_c+3)}\) (bo leży na danej prostej) ma być odległy od AB o (h).
\(\displaystyle{ P=0,5|AB|h}\) (z tego masz (h)).
Szukany \(\displaystyle{ C(x_c; 2x_c+3)}\) (bo leży na danej prostej) ma być odległy od AB o (h).
wyznaczanie wierzchołka
dzieki ale z jakiego wzoru obliczyc odleglosc AC do h bo jakos nie mam pomysły ale jak sadze jest b prosty