Wysokość trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
Wysokość trójkąta
Dane są wierzchołki trójkąta A=(2,2) B=(7,7) C=(10,3). Wyznacz długość wysokości trójkąta opuszczonej z punkt C
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wysokość trójkąta
1. Wyznacz prostą k przechodzącą przez punkty AB.
2. Ze wzoru wylicz odległość punktu C od prostej k i już...
lub bez wzoru:
2'. Wyznacz równanie prostej l prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt C.
3'. Wyznacz punkt D - przecięcie się prostych k i l.
4'. Wysokość to odcinek CD - policz jego długość.
2. Ze wzoru wylicz odległość punktu C od prostej k i już...
lub bez wzoru:
2'. Wyznacz równanie prostej l prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt C.
3'. Wyznacz punkt D - przecięcie się prostych k i l.
4'. Wysokość to odcinek CD - policz jego długość.