Odległość między prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
smn2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2010, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom

Odległość między prostymi

Post autor: smn2000 »

Oblicz odległość między prostymi (bez stosowania wzoru na odległość)
a) \(\displaystyle{ x-2y-4=0}\) i \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+6}\)
b) \(\displaystyle{ 3x -2y-4=0}\) i \(\displaystyle{ y=\frac{3}{2}x+1}\)
bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, o 20:25 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tumanek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 paź 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 1 raz

Odległość między prostymi

Post autor: tumanek »

Otoz jest problem tutaj poniewaz proste sie przetna. Gdyby byly rownolegle mozna byloby liczyc odleglosc mniedzy nimi a tak zadanie jest albo zle przepisane albo niedoprecyzowane.
ODPOWIEDZ