pole koła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Klaudiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 mar 2010, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz

pole koła

Post autor: Klaudiaa »

Proszę o pomoc w obliczeniu pola koła wpisanego w romb o współrzędnych A(1.0),B(-2,1), C(-5,0),
D(-2, -1). Wiem że promień nie równa się 1.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

pole koła

Post autor: macpra »



Możesz obliczyć promień korzystając z pola trójkąta np BCS... porównaj pole liczone z;

\(\displaystyle{ \frac{|CS| \cdot |BS|}{2}= \frac{|BC| \cdot |RS|}{2}}\)

oczywiście najpierw oblicz długości: |BS|, |CS|, |BC|
Klaudiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 mar 2010, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz

pole koła

Post autor: Klaudiaa »

Dziękuje:)
ODPOWIEDZ