trapez rownoramienny w ukladzie wspolrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

trapez rownoramienny w ukladzie wspolrzednych

Post autor: marian758 »

Punkty A=(0,-5), B=(4,3), C=(-1.3) sa wierzcholkami trapezu rownoramiennego ABCD. o podstawach AB i CD. Wyznacz wierzcholek D i oblicz pole tego trapezu. Jak to zrobic po kolei? Od czego zaczac?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trapez rownoramienny w ukladzie wspolrzednych

Post autor: piasek101 »

Od prostej równoległej do AB idącej przez C.

Ps. Warto poszukać definicji trapezu równoramiennego - wg jednej masz dokładnie jedno rozwiązanie, wg innej dwa.
ODPOWIEDZ