ile punktów wspolnych ma prosta z okręgiem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
komar279
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 21 razy

ile punktów wspolnych ma prosta z okręgiem

Post autor: komar279 »

Witam dosiadłem się do zadań przed matura i zastanowiło mnie to oto ciekawe zadanie:
ile punktów wpólnych ma prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=-x+2}\) z okręgiem o środku w początku układu i promieniu \(\displaystyle{ 2}\)?
i nie wiem jak je rozwiązać; pomoże ktoś ??
Ostatnio zmieniony 9 mar 2010, o 19:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosowanie LaTeX-a do wyrażeń matematycznych poprawia czytelność zapisu.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ile punktów wspolnych ma prosta z okręgiem

Post autor: lukasz1804 »

Wystarczy zbadać ilość rozwiązań układu równań \(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x+2 \\ x^2+y^2=4 \end{cases}}\).

Można też, przekształcając równanie prostej do postaci ogólnej \(\displaystyle{ x+y-2=0}\), porównać odległość środka okręgu od tej prostej z długością promienia okręgu. Należy tu wykorzystać wzór na odległość punktu od prostej.
komar279
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 21 razy

ile punktów wspolnych ma prosta z okręgiem

Post autor: komar279 »

AU
AU
4dde403ec95f792074542e3135cd51d1.png (1.5 KiB) Przejrzano 343 razy
to jest wzór na odległość ale nie wiem jak to dalej zrobi;(
ODPOWIEDZ