Witam serdecznie!
Proszę o pomoc z tymi zadaniami:
1.
Na trójkącie równobocznym opisano koło i wpisano weń koło. Pole powstałego pierścienia kołowego jest równe \(\displaystyle{ 9\pi}\) . Oblicz pole trójkąta.
2.
Suma miar dwóch kątów czworokąta wpisanego w okrąg wynosi \(\displaystyle{ 216^0}\) , przy czym jeden z nich jest o \(\displaystyle{ 24^0}\) większy od drugiego. Wyznacz miary kątów tego czworokąta.
Z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam.
Antek!
obliczanie pola koła
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
obliczanie pola koła
Ostatnio zmieniony 9 mar 2010, o 18:12 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
obliczanie pola koła
1.
wykorzystaj zależności między promieniami ( R = 2 r) i między wysokością i promieniami w trójkącie równobocznym - policz R i r - z różnicy pól pierścieni. ( bo h = R + r).
2.
wykorzystaj zależność kątów czworokąta wpisanego w okrąg, Z tej własności wnioskujesz, czy suma dotyczy kątów przyległych, czy przeciwległych; oznaczasz kąty i liczysz.
wykorzystaj zależności między promieniami ( R = 2 r) i między wysokością i promieniami w trójkącie równobocznym - policz R i r - z różnicy pól pierścieni. ( bo h = R + r).
2.
wykorzystaj zależność kątów czworokąta wpisanego w okrąg, Z tej własności wnioskujesz, czy suma dotyczy kątów przyległych, czy przeciwległych; oznaczasz kąty i liczysz.