Nalezy obliczyć pole figury opisanej tym układem nierównosci:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x-2y+4 \le 0\\ (x-5) ^{2}+(y-2) ^{2} \le 20 \end{cases}}\)
Zrobiłem sobie prowizoryczny rysunek i wyszło koło przecięte prosta.Myslałem zeby policzyć pole całego koła a pozniej odjąc ten mały kawałek koła który nie należy do szukanego pola, ale jak policzyć pole tego małego fragmentu?
Obliczyć pole figury opisanej układem nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 3 razy
Obliczyć pole figury opisanej układem nierówności.
Zapomniałem o tym wzorze -- 13 mar 2010, o 16:30 --dalej nie moge zrobić tego zadania Jak z wzoru na odcinek koła jak nie mam katów ?
- bossu01
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łowicz
- Pomógł: 2 razy
Obliczyć pole figury opisanej układem nierówności.
Troszkę późno, ale komuś się może przydać:
Kolejne etapy rozwiązania:
- wyznaczasz punkty P1 i P2 przecięcia okręgu z tą prostą
- liczysz odległość dowolnego punktu od środka okręgu (S) otrzymując promień (r) albo odczytujesz go z równania okręgu
- liczysz odległość punktu P1 od P2, oraz wyznaczasz środek odcinka P1P2 (np. pkt K)
- odległość |KS| jest wysokością trójkąta równoramiennego o ramieniu r i podstawie P1P2
- KS jest prostopadły od P1P2, dzieli kąt odcinka koła na pół i z np. sin wyznaczamy, że połowa tego kąta to 60st. zatem kąt szukanego wycinka to 120st.
- pole szukanej figury to: 1/3 pola koła minus pole wyżej wymienionego trójkąta równoramiennego
W razie problemów może podać poszczególne wartości liczbowe.
Prawidłowy wynik to: \(\displaystyle{ \frac{20}{3}\pi-5\sqrt{3}}\)
Kolejne etapy rozwiązania:
- wyznaczasz punkty P1 i P2 przecięcia okręgu z tą prostą
- liczysz odległość dowolnego punktu od środka okręgu (S) otrzymując promień (r) albo odczytujesz go z równania okręgu
- liczysz odległość punktu P1 od P2, oraz wyznaczasz środek odcinka P1P2 (np. pkt K)
- odległość |KS| jest wysokością trójkąta równoramiennego o ramieniu r i podstawie P1P2
- KS jest prostopadły od P1P2, dzieli kąt odcinka koła na pół i z np. sin wyznaczamy, że połowa tego kąta to 60st. zatem kąt szukanego wycinka to 120st.
- pole szukanej figury to: 1/3 pola koła minus pole wyżej wymienionego trójkąta równoramiennego
W razie problemów może podać poszczególne wartości liczbowe.
Prawidłowy wynik to: \(\displaystyle{ \frac{20}{3}\pi-5\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, o 08:57 przez bossu01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Obliczyć pole figury opisanej układem nierówności.
No to trzeba go znaleźć. Promień mamy dany, Długość cięciwy wyznaczonej przez prostą łatwo policzyć, kąt można wyznaczyć z twierdzenia cosinusów.Kajetan1991 pisze:Zapomniałem o tym wzorze
-- 13 mar 2010, o 16:30 --
dalej nie moge zrobić tego zadania Jak z wzoru na odcinek koła jak nie mam katów ?