prosta i krzywa w jednokładności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
User12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2010, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

prosta i krzywa w jednokładności

Post autor: User12 »

Czy mógłby mi ktoś pomóc z takim zadaniami
1. Prosta \(\displaystyle{ l_2}\) jest obrazem prostej \(\displaystyle{ l_1}\) w jednokładności o środku \(\displaystyle{ P}\) i skali \(\displaystyle{ k}\). Wyznacz równanie prostej \(\displaystyle{ l_2}\).
\(\displaystyle{ l_1: y=-x+4, P(2;1), k=-1}\)

2. Wyznacz równanie krzywej, która jest obrazem paraboli \(\displaystyle{ y=x^2}\) w jednokładności o środku \(\displaystyle{ O(0;0)}\) i skali \(\displaystyle{ 2}\).
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 20:22 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą znaków [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
ODPOWIEDZ