Okrąg styczny do prostej - punkt styczności i średnica

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Cato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 gru 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 28 razy

Okrąg styczny do prostej - punkt styczności i średnica

Post autor: Cato »

Okrąg o środku w punkcie S=(4;2) jest styczny do prostej 2x-y+5=0. Oblicz współrzędne punktu styczności i długość średnicy okręgu.

wyznaczyłam wzór prostej prostopadłej, przechodzącej przez punkt S(nie wiem czy jest dobrze)
\(\displaystyle{ y- y_{1}=a(x- x_{1} )}\)
\(\displaystyle{ y- 2=- \frac{1}{2} (x- 4 )}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}x +4}\)

co dalej?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Okrąg styczny do prostej - punkt styczności i średnica

Post autor: JankoS »

Współrzędne punktu styczności są rozwiązaniem układu \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+5=0 \\ y=- \frac{1}{2}x +4 \end{cases}}\).
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Okrąg styczny do prostej - punkt styczności i średnica

Post autor: macpra »

Oznacz punkt styczności jako A. Odległość AS to połowa średnicy. Oblicz tę odległość, pomnóż przez dwa i średnica jak z bajki...
ODPOWIEDZ