kwadrat w układzie współrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Irmina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: Irmina90 »

Punkt \(\displaystyle{ M=(2,-5)}\) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera się w prostej o równaniu
\(\displaystyle{ x+2y-7=0}\).Oblicz pole powierzchni tego kwadratu

P.S.Wiem, że takie zadanko już było, ale niestety tamte inf mi nie pomogły. Powinno wyjść 45 a mi wychodzą głupoty po prostu. Wie ktoś jak to rozpisać krok po kroku?
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: kaniaabc »

M nie należy do tej prostej, bo 2-10-7 \(\displaystyle{ \neq}\) 0

dlatego długośc boku kwadratu to odległość punktu m od tej prostej.-- 6 mar 2010, o 14:00 --d= \(\displaystyle{ \frac{15}{ \sqrt{5} }}\)

eliminujac pierwiastek z mianownika wychodzi 3\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)

a to do kwadratu daje 45:)
pk123455
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: pk123455 »

tylko tyle jest danych
Irmina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: Irmina90 »

OK, a jak obliczyć tę odległość? Bo znam wzór tylko na odległość 2 punktów od siebie
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: kaniaabc »

d=\(\displaystyle{ \frac{|Ax+By+C|}{ \sqrt{ A^{2} + B^{2} } }}\)
Irmina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: Irmina90 »

Dzięki ;D dam głowę, że nigdy go nie widziałam na lekcji ;/ Teraz już wiem jak to zrobić!
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: kaniaabc »

powodzenia;)!
Irmina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

kwadrat w układzie współrzednych

Post autor: Irmina90 »

Dobra, wyszło mi ;D
ODPOWIEDZ