Równanie okręgu + funkcja kwadratowa z parametrem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie okręgu + funkcja kwadratowa z parametrem

Post autor: szymek »

Liczby\(\displaystyle{ x_{1} x_{2}}\) sa roznymi pierwiastami rownania \(\displaystyle{ x^{2} - 2 \sqrt{2} x + p^{2} +1 = 0}\)Dla jakich wartosci parametru p punkt \(\displaystyle{ (x_{1},x_{2})}\) należy do koła o środku S=(0,0) i promieniu długości \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)

Obliczyłem sobie, że parametr p dla dwóch rozwiązań musi zawierać się w przedziale \(\displaystyle{ (-1;1)}\)

Później stosując wzory Viete'a w równaniu okręgu dla promienia \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) obliczyłem, że p musi być równe:

\(\displaystyle{ p= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ p=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

Wszystko ok jak do tej pory, ale teraz odpowiedzią w zadaniu jest przedział \(\displaystyle{ (-1;- \frac{ \sqrt{2} }{2}> \cup < \frac{ \sqrt{2} }{2};1)}\)

I tego nie rozumiem, bo przecież wyliczyłem konkretne p dla konkretnej długości promienia, więc dlaczego inne liczby w tym przedziale będą spełniać równanie?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie okręgu + funkcja kwadratowa z parametrem

Post autor: lukasz1804 »

Skoro \(\displaystyle{ x_1, x_2}\) mają być dwoma różnymi pierwiastkami danego równania, to mamy rzeczywiście
\(\displaystyle{ p\in(-1,1)}\)
. Przynależność liczb \(\displaystyle{ x_1, x_2}\) do danego koła oznacza, że \(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2\le 5}\), tj. \(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2\le 2x_1x_2+5}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ 8\le 2(p^2+1)+5}\), czyli \(\displaystyle{ 2p^2-1\ge 0}\) i mamy
\(\displaystyle{ p\le-\frac{\sqrt{2}}{2}\vee p\ge\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
.
Obydwa warunki dają w konsekwencji warunek zamieszczony w odpowiedziach.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Równanie okręgu + funkcja kwadratowa z parametrem

Post autor: zati61 »

koła to nie to samo co okrąg:)
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie okręgu + funkcja kwadratowa z parametrem

Post autor: szymek »

Podziękował
ODPOWIEDZ