Znajdź współrzędne punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: v_vizis »

Punkty \(\displaystyle{ A=(-1,-6)}\) i \(\displaystyle{ B=(3,-3)}\) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu \(\displaystyle{ x+y=5}\). Znajdź współrzędne punktów C i D

Proszę o dokładne rozwiązanie tego zad i wskazówki. Zadanie można zrobić jutro.
Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: piasek101 »

Początek (nikt się nie brał, dobre i to).

Szukasz :
1) |AB|

2. Równania okręgu o środku w (B) i promieniu |AB|

3. Punktów wspólnych danej prostej z wyznaczonym okręgiem (to dwie wersje (C))

4. Mając (C) jest dużo możliwości - albo z prostych równoległych do jakich należą boki, albo z prostopadłych na jakich leżą przekątne (i ich połowienia się), albo z prostych i okręgów.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: Quaerens »

183618.htm

Z pomyślunkiem analogicznie.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: v_vizis »

Piasek101 dlaczego szukam?
piasek101 pisze:2. Równania okręgu o środku w (B) i promieniu |AB|
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ |AB|=(3+1)^{2}+(-3+6)^{2}=4^{2}+3^{2}=25 \\ |BC|=(x+3)^{2}+(x+6)^{2}+(-x+8)=25}\)

Rozwiąż to. Wyjdzie funkcja kwadratowa. No i potem prosta prostopadła do prostej, na której leży wierzchołek C..

Dobranoc państwu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: piasek101 »

v_vizis pisze:Piasek101 dlaczego szukam?
Jeśli chcesz rozwiązać zadanie podanym sposobem - to szukasz po to aby zrobić punkt 3.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Znajdź współrzędne punktów

Post autor: v_vizis »

Dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ